Lesní zážitkový den "Den stromů" 2012

      Ve čtvrtek 18. října 2012 se v arboretu Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy Bedřicha Schwarzenberga Písek konal Lesní zážitkový den „Den stromů“, který přibližně 450 žákům základních škol z Písku a jeho okolí přinesl mnoho poutavých aktivit z oblasti environmentální výchovy, zejména z lesní pedagogiky. „Den stromů“ je realizován v rámci projektu „Zkvalitnění výuky lesnictví – budoucnost lesních ekosystémů“ spolufinancovaného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky (registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.14/01.0026).

      V arboretu byly připraveny tři trasy, na každé probíhaly tři aktivity vedené žáky naší školy. Celý program pro jednu zúčastněnou třídu trval přibližně jednu hodinu. Žáci se v jednotlivých aktivitách poutavou formou seznámili s prostředím lesních ekosystémů: Všechno spolu souvisí (ekosystém lesa) – Zrcadlová stezka – Poznávání stromů podle kůry – My jsme strom – Barvy podzimu (výtvarné techniky) – Každý strom za sebe – Zelení obři (povídání o stromech) – Ptačí svět (obyvatelé parků). Děti se také velmi aktivně zapojily do výsadby akátu. O zpestření dne se postarali trubači a sokolníci ukázkami svých činností.

      V rámci doprovodného programu měli žáci možnost určovat přírodniny, zúčastnit se aktivit zaměřených na myslivost, prohlédnout si hmyzí hotel, specializované laboratoře, učebny školy a zapůjčenou putovní výstavu „Ochrana přírody a krajiny v České republice“ tvořenou působivými fotografiemi chráněných území a rostlin doplněnými vědeckými ilustracemi Jana Dungela.