Lesní zážitkový den "Den stromů" 2013

Arboretum lesnických škol bylo plné dětí

Ve středu 9. října 2013 se konala již sedmá oslava lesní zážitkové akce „Den stromu“. A kde? V arboretu Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy Bedřicha Schwarzenberga Písek. Realizační tým projektu přivítal na 500 dětí ze základních škol z Písku i okolí. Celé dopoledne se děti převážně prvního stupně účastnily aktivit lesní pedagogiky na 15 stanovištích rozmístěných po celém parku. Tento výchovný směr má podnítit mladé lidi ke kladnému vnímání přírody, k její ochraně, k hlubšímu ekologickému myšlení, k procítění přírody a v neposlední řadě k představení důležité práce lesníků a myslivců.

Nejvíce se dětem líbila ukázka práce mladých sokolníků a psovodů. Svůj pracovní elán děti předvedly při tradiční výsadbě stromu, kdy se chopily lopat a pomohly vysadit javor stříbrný. Přejme si, ať roste, jako živoucí symbol těchto krásných podzimních oslav. Celému realizačnímu týmu a studentům v roli lesních pedagogů byla odměnou radost dětí, jejich upřímný úsměv na tváři a veselá nálada. Děti si kromě zážitků odnesly propisku a medový perníček ve tvaru stromečku.

Už teď se můžeme těšit na jaro, kdy obdobná akce tentokrát pro žáky ze druhého stupně základních škol proběhne na Školním polesí Hůrky. Obě aktivity jsou realizovány v rámci projektu „Zkvalitnění výuky lesnictví – budoucnost lesních ekosystémů“ spolufinancovaného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky (registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.14/01.0026).

Text: Ing. Jan Kukrál, koordinátor EVVO lesnických škol

Foto: Jan Koller